2008-04-17

Världens äldsta träd...

Forskare har upptäckt att en oansenlig gran på fjället Härjehågna i Dalarna, alldeles vid norska gränsen, är världens äldsta levande träd. Så långt man vet idag förstås. 9550 år har trädet åldersbestämts till. Tänk den granen slog rot bara några hundra år efter att inlandsisen drog sig tillbaka från området.

Det finns förstås flera artiklar i tidningarna men här är en från SvD. Där säger professor Leif Kullman att han tror att granen övervintrat istiden väster och sydväst om Norge och sedan spritts längs den tidigt isfria norska kusten.

Tänk, allt som har hänt under den tiden granen bara stått där... Tanken svindlar!

Andra bloggar om: , , ,

5 kommentarer:

Hannele på Hisingen sa...

Häftigt.

Anonym sa...

Ja, det är svindlande. Såg nåt kort på TV häromdan om detta träd. Det är häftigt. Över huvud taget är träd häftiga. De bär så mycket historia. De behöver ju inte vara nästan 10 000 år gamla som detta träd är, det räcker med några hundra år för att man ska fundera vad detta träd varit med om.

GIS-mormor sa...

Hannele: Ja, visst är det häftigt!

Anna: Jag brukar också tänka på allt som gamla träd har "sett" under sin levnad. Och när man tänker på det här gamla trädet - 9550 år! - Tanken svindlar verkligen!

Anonym sa...

Mycket intressant och nästan ofattbart.

Anonym sa...

Liknar onekligen den granen vi sågade ner i somras när vi var på fjället... vi behövde ved och det var enda trädet på mils avstånd. Den värmde gott.