2007-04-06

Kyrkklockor

I onsdagens Aftonbladet berättas att kyrkorådet i Strövelstorp utanför Ängelholm beslutat att ta bort ringningen klockan 7(!) på morgonen - på HELGERNA! Andra dagar ska de kringboende tydligen väckas klockan 7 vare sig de vill det eller inte.

Enligt Aftonbladet tycker kyrkoherdern i Strövelstorp att "det är ett trevligt sätt att börja dagen" och enligt Helsingborgs Dagblad säger han: "Man får väga tradition mot nutid. Det är viktigt med tradition. Historiskt sett var folk glada att det ringde. Men vi är en demokratisk kyrka och har en församling som ständigt förändras. Vi lever ju inte på 1500-talet". - Klok reflektion kyrkoherden!

Är det inte dags att kyrkans folk lär sig att de regler som gäller i samhället gäller även för dem. Med all respekt för att de som har kyrkliga vigslar och begravningar vill ha klockringning under dessa. Att klockorna ringer innan högmässan kl 11 på söndagar kan jag väl till nöds också respektera. Men klockringning klocken 7 på morgonen är en sanitär olägenhet - ingenting annat!

Andra bloggar om: , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

"I Strövelstorp är traditionen att ringa sju på morgonen och nio på kvällen, varje dag, för att markera arbetets början och slut."

De kanske vore på sin plats att de lärde sig en del om modern arbetstidslagstiftning också?